Assalamualaikum & selamat datang ke ruangan Sya MunCit..Ini kisah hidup Sya, suka duka dalam mengejar impian,suka duka dalam persahabatan & percintaan..semoga hari kita sentiasa indah (^_^)

Thursday, 20 October 2011

Baby Maker

Sya tak pernah laa pulak main game kat fb nie tapi ada satu application/game nie buat Sya tertarik nak main. hahaha.. apa dya?? baby maker laa. mula2 tue tak faham gak mcm mana nak main tapi lama2 faham laa..bukannya susah mcm subjek LAW 3 pun..huhu... bila dah start main game nie memang tak sabar giler nak tunggu apa akan jadi dgn baby yang kita jaga tue..hari2 mesti nak online sebab nak main.

nie laa anak pungut pertama yang Sya jaga dgn penuh kasih syg..hehehe..
Sya bagi dya nama MIA QALESYA..sedap kan?? hikhikhik... nie gambar first dya laa.. tengok laa kerusi kat belakang pun buruk gila lagi....

yg nie Sya tak puas hati sikit.. ada ker patut dya ckp baby Sya dah tumbuh rambut, Sya pun syok giler ahh.. sekali bukak BOTAK laa pulak. sedih der... tengok anak2 org lain semua ada rambut, anak Sya botak licin, dah laa baby girl... warggghhhh.... :(

nie dah ada kemajuan sikit kan.. anak Sya dah tak duduk atas lantai lagi dah.. aku beli carpet cun punya kat dya. tapi muka dya masam sebab Sya tak bagi dya minum susu... hahahaha..

Mia dah boleh berdiri hari nie, so Sya pun beli laa mainan kat dya.. tengok katil dya pun Sya dah tukar yang cantik sikit, cat dinding pun dah baru, ada almari lagi tue....hehehehehe TAPI rambut dya still tak tumbuh jugak.. bengang jugak Sya.. haishhhh... 

Gigi Mia dah tumbuh tapi rambut tak tumbuh jugak.. Sya terus main jugak, nanti Sya pergi salon jer..hehehe..
erm, Sya beli almari baru dekat dya. almari kuning tue Sya rasa mcm buruk jer... bkn mcm, memang buruk pun..huhu..

hahahahahaha..bila cukup jer umur dya utk pergi salon Sya terus buat rambut dya... hahahahha.. comel kan??? lega hati Sya sebab anak Sya tak botak dah..hihihi... anak Sya dah boleh tidur kat single bed skrg nie.. yahoooo....

tengok.. Sya dah kaya sikit, so Sya letak banyak barang dah dekat dya.. katil pun aku tukar bagi cantik sikit.. hehehehe... syg anak laa katakan....

Sya beli baju baru kat Mia sebab dya anak yg baik, senang Sya nak jaga dya.. hahahaha..

Hari nie Sya beli bantal love kat dya sebab Sya tengok mcm comel jer..hihi.. Sya dah mula letak pokok hiasan dlm bilik dya. yelah... bagi dya rajin sikit nanti menguruskan pokok tue. tengok lantai pun Sya bagi yg bru dekat dya.. mahal beb.. :)

jeng..jeng...jeng... anak Sya dah semakin besar..hihihi.. dya dah start pegi sekolah. hari2 Sya hantar dya pergi sekolah. dya dah mula jatuh cinta woo... gatal betul anak Sya nie, tak taw laa ikut perangai sapa..huhu.. :)

okey.. anak Sya dah masuk college.. cepat betul.. tak sampai sebulan Sya jaga dya.. hehehe...
kasut dya tue mahal giler.. haishh...ada sepuluh anak mcm nie, Sya boleh mati tak mkn nasi. Sya letak bunga hiasan baru kat bilik dya... maklumlah dah remaja mesti laa suka bunga2 kan.. :)

THE END.... ending dya mcm nie jer... huhu... sekrg apa yg Sya tertunggu2 dah terjawab akhirnya. Sya pernah tertanya2 apa akan jadi dgn ank nie? sampai bila Sya nak jaga? rupa2nya bila dya dah kwen, dya tinggal Sya... wargghhhhh... geram betul Sya..... tapi seronok jugak main...hahahaha


sekarang Sya dah ada ank angkat
yang kedua pulak..
baby boy.. ADAM DANISH...
hehehehehhe... :)


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca..Sila Tinggalkan Komen Anda :)

Wednesday, 19 October 2011

maafkan saya

Assalamualaikum & Hello..


maafkan saya bila saya tak balas mesej atau emel awk :
sorry la awk.. saya bukan tak nak balas mesej awk cuma saya rasa tak manis saya balas mesej awk sedangkan awk dah berpunya dan saya tak nak ckp apa2 lagi pasal perasaan awk pada saya dahulu. saya ulang DAHULU... itu semua kisah lama kan. tolong jangan tanya lagi pasal hati saya yang awk sendiri campak dahulu. kita masing2 dah ada life kita sendiri. life must go on, enjoy your life okay.. she's better than me.. :)

maafkan saya bila saya tak bagi nombor telefon saya :
bukan saya sombong sampai tak nak bagi nombor telefon pada awk cuma saya tak nak mengeruhkan lagi keadaan. saya tak nak sejarah dulu berulang kembali. saya nak hidup tanpa bayang-bayang awk lagi dan paling penting please respect my private life dan saya nak awk tahu, when i don't give you  my phone number doesn't mean that i cannot live without you. saya tahu awk fikir saya larikan diri dari kenyataan kan..sebenarnya saya bukan lari tapi saya redha dgn takdir ALLAH...

maafkan saya bila saya menjauh daripada awk :
saya bukan sengaja, tapi memang itu yang awk pinta suatu masa dahulu. saya cuma beri ruang untuk awk bahagia dengannya. dengan orang yang mampu buat awk tersenyum bahagia. dah hampir setahun semua itu berlalu awk, tolong jangan menyesali jalan yang awk pilih sendiri. i don't care what happen between both of you, it doesn't affect me at all. so, jangan sebab awk bermasaalah dgn dya, awk cari saya.. utk apa?? utk mengulang kembali sejarah dulu??

maafkan saya bila saya tak mampu nak lupakan kesalahan awk :
bukan mudah utk saya lupakan apa yang pernah awk buat. orang ckp tak baik berdendam.. maafkan sahaja awk sedangkan Nabi pun ampunkan Ummatnya apatah lagi kita sebagai manusia biasa. lebih mudah menuturkan ayat nasihat drpd melaksanakannya. terlalu payah utk saya lupakan apa yg berlaku. segalanya begitu segar dlm ingatn saya. semoga waktu yang berlalu mampu melembutkan hati saya dan memaafkan awk dgn seikhlas hati suatu hari nanti. saya yakin hari itu pasti akan menjelma jua.... :)

maafkan saya bila hati ini dah tiada ruang utk awak..
dahulu saya buka seluas-luasnya ruang utk awk,
saya tempatkan awk di tempat yang paling istimewa dlm hati saya,
saya jaga awk.
saya bawa awk ke mana pun saya pergi,
TAPI,
sekelip mata awk musnahkannya..
sekelip mata awk lukakan saya..
jadi maafkan saya bila hati ini dah tiada awk..
selamat tinggal kenangan..

SELAMAT TINGGAL...

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca..Sila Tinggalkan Komen Anda :)

Thursday, 13 October 2011

kenapa ALLAH temukan kita dgn Org Yang Salah??









Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.


1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.


2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.


3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.

4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.


5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...

6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.


7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.


8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.

9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.


Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.
Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..


PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..





sumber : facebook :)

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca..Sila Tinggalkan Komen Anda :)

Monday, 10 October 2011

La Tahzan






pandanglah kehidupan dengan pandangan cinta dan optimis,
sebab kehidupan adalah hadiah dari ALLAH utk seluruh manusia,
terimalah hadiah ALLAH Yang Maha Esa dengan gembira dan senang hati,
sapalah pagi ini dengan kecerahan dan senyuman yang indah,
sambutlah malam dengan keheningan dan ketenangannya,
jemputlah siang dengan keindahan dan kehangatan sinarnya,
teguklah air yang segar sambil memuji dan bersyukur kepada ALLAH,
hiruplah udara dengan penuh kegembiraan dan kesenangan,
ciumlah semerbak harum bunga dan bertasbih,
serta renunglah alam maya sambil mengambil pelajaran yang berharga darinya,

nikmatilah anugerah yang diberkati di bumi
yg ada berbagai jenis bunga dan mekarnya mawar,
pada tiupan angin sepoi-sepoi,
pada keindahan taman,
pada hangatnya sinar mentari dan pada cahaya rembulan..
ubahlah semua anugerah dan nikmat alam ini
menjadi modal utk membantu anda menunaikan ketaatan kepada ALLAH,
bersyukur kepadaNYA atas semua nikmat yg telah diberikanNYA,
dan memuji NYA atas kurnia dan anugerahNYA..

berhati-hatilah dari kepungan bukit-bukit kesedihan,
dan pasukan kecemasan yg menghalang anda utk menikmati keberkatan ini,
yg menyebabkan anda kufur dan mengingkari NYA,
sedarilah bahawa Pencipta Yang Maha Pemberi Rezeki,
Yang Maha Tinggi lagi Maha Mulia,
tidak menciptakan dan menganugerahkan kenikmatan-kenikmatan itu melainkan
untuk membantu anda agar tetap taat kepadaNYA...






sumber : 
Jadilah Wanita Yang Paling Bahagia

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca..Sila Tinggalkan Komen Anda :)

Wednesday, 5 October 2011

Lelaki Idaman Vs Lelaki Bukan Idaman

tajuk entry tak menahan aku tengok.. gedik semacam jer..hahaha..
tapi saje nak menulis jugak..bosan takda kerja nie..
sebut pasal lelaki idaman jer mesti ar ramai yang dah faham kan.. jodoh, soulmate, cinta sejati dan mcm2 lagi lah nama yang digelar. ramai sekarang yang tengah mencari cinta, yang sedang bercinta, menunggu cinta.. mcm2 lagi lah.. pendek kata : makan cinta, tidur cinta, mandi pun cinta lah kan...
apa ciri2 lelaki idaman korang agak2 eh??
hensem kah?? bergayakah?? kaya kah?? huhuhu.. meh kita tengok ciri2 lelaki idaman okey... :)

LELAKI IDAMAN





1- KACAK / HENSEM
    kita yang perempuan nie mesti pandang 2 kali punya bila jumpa lelaki hensem. kita mesti ckp : "wahh..hensemnya.. mcm nie boleh ar bawak jumpa member2 ker.. bangga sioot ada balak hensem..hahaha "

2- BERGAYA
    sekali pandang rasa mcm ada aura kan..tengok gaya berjalan penh karisma ar konon. kita mesti ckp :
" giler ah.. aku tengok dya jalan pun dah jatuh hati. kalau dya senyum lagi cair lahh.. hihihi.."

3- TINGGI
    kalau dah tinggi tue, pergi mana pun kita asyik nampak dya saja lah. maklumlah.. tinggi.. semua org nampak. kita mesti akan ckp :
 " bapak tinggi.. stok model weh.. kalau jadi awek dya, mesti aku berkepit jaa dengan dya.. mcm jalan dengan model...yahoooo.. "

4- PUTIH MELEPAK
     apa yg putih??? mesti laa kulit kan... muka mcm pelakon korea..kulit putih gebu boleh buat ramai yang jatuh hati weh. mesti kita akan ckp :
" wahh..comelnyer muka dya.. baby face.. kalau kawen dengan dya mesti anak2 semua comel2 nanti.. eee..sukee laa dengan dya.."

5 - KAYA / BANYAK DUIT
     tengok mamat nie pakai baju yang berjenama sikit mulalah tergoda. tambah pulak ada kereta mahal. kita mesti akan ckp :
" banyaknya duit dya.. nanti boleh laa ajak keluar jalan2 selalu.. boleh beli baju baru, kasut baru, handbag baru... seronoknyaaa :).. "


hehe..apa senyum2?? mcm lah korang tak penah buat..termasuk lah aku...hehehe..
lelaki bukan idaman apa ciri2 dya pulak??? jom skodeng...

LELAKI BUKAN IDAMAN



1- TAK ADA RUPA
    sekali tengok pun dah tak berkenan mcm mana nak berkawan kan. kita mesti ckp :
"ee..dah la tak hensem, mcm mana kalau kwn2 tengok nanti?? malunya ada bf tak hensem.. tak nak.. tak nakkkkkk ,"

2 - TAK BERGAYA
     pakai baju pun selekeh ajer..memang laa tak berkenan kan. apatah lagi nak kuar sekali.mesti kita akan ckp :
" tak nak lah keluar dgn dya.. dah laa pakai selipar tandas ajer.. buat malu jer kita yg "vogue" nie.. tolong sikit okey.. "

3 - PENDEK
     mesti laa nak bakal suami yang tinggi kan.. nanti dah bersanding baru nampak cantik. kita mesti ckp :
" tak nak laa ada bf pendek nie.. dah laa jalan terkedek-kedek mcm penguin, ada hati nak jalan dgn kita yg mcm "model" nie.. eww.. apa kelas kan.."

4 - HITAM
     kalau rupa tak ada, putih takpe gak.. nie dah laa hitam mcm negro.. kalau pandang nampak bijik mata ajer. kita mesti akan ckp :
" tak nak lah kawen dgn lelaki mcm nie, kulit hitam legam.. nanti anak2 mesti tak comel kalau ikut genetik bapak dya.. tak nak laa.. nanti bersanding mcm tahi cicak.. yelah.. kita kan "putih"..."

5 - MISKIN
    dah laa tak kacak, duit pun tak ada.. mcm mana nak pergi dating kan. kita mesti akan ckp :
" malu lah nak kuar dgn bf tak ada duit.. tak kan nak naik motor ajer?? dah laa panas.. motor buruk plak tue.. kalau motor mahal takpe gak. nanti silap2 kita plak yang kena isi minyak.. tak nak lahh.."










nie lah realiti hidup kita sekarang... walaupun kita ckp kita tak memandang luaran, tapi jauh di sudut hati kita mesti terdetik jugak kan nak yang terbaik. tapi kita mesti ingat.. tak semua  benda kita boleh dapat dengan memilih yang terbaik mengikut "selera" kita... mungkin orang yang kacak itu sedap dipandang mata..tapi hati dya?? mungkin yang tak hensem tue kita tengok pun dah rimas.. tapi hati dya baik.. jadi kita nak pilih yang mana?? tapi bukan semua yang hensem tue jahat.. syukurlah kalau wajahnya seiring dgn hati dya.. cuma kita perlu berhati-hati dlm memilih pasangan. pilih lah yang betul2 buat kita rasa selesa TANPA memandang luaran sahaja.


perlu diingatkan yang sebelum kita nilai diri orang lain, apa kata kita nilai dulu diri kita sendiri. layak kah kita :

letakkan syarat nak lelaki yang bergaya sedangkan kita nak make up pun pinjam blusher kawan..
layak ker kita nak lelaki yang hensem sedangkan kita tak pernah manis dengan senyuman,
layakkah kita nak lelaki yang kaya, sedangkan kita nak beli "barang wanita" pun mintak duit kat ayah,
layakkah kita nak lelaki yang putih sedangkan kita pun mcm dayang senandung,
layakkah kita nak lelaki yang tinggi lampai sedangkan kita mcm buah labu yang gemok...

apa-apa pun hargailah pasangan anda seadanya..
insyaALLAH anda bahagia..
hehehe :)







si A: "Seronoknya kalo dpt suami r0mantik mcm Seth Tan Nora Elena."
si B: "Bahagianya kalo dpt suami penyabar mcm Adam Adamaya."
si C: "Bestnye kalo dpt suami cute mcm Hyuk Jae Super Junior."
si D: "Sukanya kalo dpt suami hands0me mcm Shah Rukh Khan Kuch2 Hota Hei."
si E: "Gembiranya kalo dpt suami setia mcm Justin Bieber Baby."

barangkali mereka lupa atau tdk tahu betapa hebatnya RASULULLAH SAW sebagai seorang suami, dan yg paling PENTING, betapa kasihnya ALLAH SWT terhadap hamba2Nya.




Terima Kasih Kerana Sudi Membaca..Sila Tinggalkan Komen Anda :)

Monday, 3 October 2011

syoknya mengail..!!!

dah bercuti panjang nie bosan jugak dok kat rumah..
kalau tak online, baca novel.. kalau tak baca novel tengok tv, kalau tak tengok tv makan..
gila bosan ahh.. asyik ulang buat benda yang sama..
ingat nak kerja tapi tak tau nak kerja apa..
tapi tiba2 ada idea yang sangat bernas..
gila BERNAS arh idea Sya nie..
apa lagi??

..mengail lah...



sekarang kan memang musim orang mengail 
mengail pun ada musim ok...hehehe..
tak kira umur orang mengail kat kampung Sya nie..
dari budak sekolah rendah sampai laa golongan mak cik, pak cik..
mengail nie seronok kalau kita dapat ikan...
kalau tak dapat ikan geram saja laa.. sebab tengok orang lain dok "sentak" ikan.. 
tapi kita tak dapat..gigit jari jer lah..


selalu orang mengail kat sawah padi nie dapat ikan puyu lah..
ada yang kecik, ada yang besar..
Sya tak mkn pun ikan puyu tapi seronok mengail jaa.. haha..
ikan bagi orang lain yang makan lah...
nie laa rupa ikan puyu...hihihi.. :)


ikan puyu

selain ikan puyu ada gak ikan lain.. ikan keli ker, ikan haruan ker..
tapi bila Syaapat ikan haruan mesti Sya menjerit,
sumpah wey.. Sya geli..
SUMPAH SYA GELI..
sebab Sya nampak ikan haruan nie mcm ular.. dah la panjang2.. warna hitam lak tue..
tengok nie... ewww!!!



nie baru ikan haruan yang kecik.. kalau yang besar lagi menakutkan Sya tengok..
ada rupa mcm ular kan..huhu.. 
mengail ikan puyu yang comel aje lah..
baru seronok...
petang nanti nak per gi mengail lagi.. hahaha.. :D
harap2 dapat banyak ikan puyu lagi....





muka yang dah sedia hitam nie,
semakin hitam bila p mengail..
maklumlah..panas...huhu..

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca..Sila Tinggalkan Komen Anda :)

Sunday, 2 October 2011

sahabat lama tapi tetap di hati

sahabatku.. 
mungkin kita telah jauh terpisah,
mungkin kita telah terlalu jauh dari alam persekolahan,
namun diharapkan kenangan kita masih utuh di ingatan,
jauh kita hanya pada jarak,
jauh kita hanya kerana waktu..
percayalah..
di hujung doaku,
masih terpahat kemas nama2 kalian..
masih tetap seperti dahulu..
ukhuwah yg terbina ini,
jgn sekalai kita lupakan walaupun kita sekarang
telah berbeza arah haluan...
kalian yg telah bersamaku waktu susah dan senang,
terima kasih diucapkan..
yg setia menemaniku, yg membuat hari2ku cerah, 
terima kasih semuanya..
sesungguhnya kalian semua amat bermakna dlm hidupku..


 piekah..
mungkin kita tak selalu mesej,
mungkin kita tak selalu jumpa,
mungkin jugak kita tak selalu bersama
dan berkongsi rahsia,
tapi percayalah..
jauh di sudut hati nie,
persahabatan kita terlalu bermakna..
sukar di ganti dgn apa2 sekalipun..
terima kasih kerana menjadi sahabat terbaikku,
walau kadang kita bergaduh,
tapi berdoalah agar kita sentiasa bersama
hingga akhir usia kita..
i love you...
 ku nort..
 wani...eja...



 alin..

 wawa...


TERIMA KASIH SAHABAT TERBAIK SEMUA..
I LOVE YOU SO MUCH....

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca..Sila Tinggalkan Komen Anda :)

rindu kenangan itu..

Assalamualaikum & Hello


perpisahan yg baru terjadi,
namun hati dah merasai sakitnya rindu..
rindu bila berjauhan dgn kwn2 yang tersayang,
rindu gelak tawa bersama,
yaa..aku rindu kalian semua..
SEMUA aku rindu...
classmate aku yg tersayang..
mungkin aku tak dapat menyebutnya satu persatu,
namun kenangan bersama akan sentiasa terpahat di hati ini..
dahulu kita datang dari arah yg berbeza,
kita tak pernah bertemu muka,
namun ukhuwah yang terbina tak mengenal siapa,
pantasnya waktu berlalu,
hingga kita tak mampu kembali ke detik itu semula...
hanya doa ku mohon agar kalian berbahagia sentiasa.....

Nukilan | Sya Muncit 



kenangan di Batu Hampar


malam kenangan


waktu berlalu seperti berlari,
saat tertawa, saat berduka,
walaupun itu semua berlalu pergi,
ingatlah...ia pernah abadi....

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca..Sila Tinggalkan Komen Anda :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...