Assalamualaikum & selamat datang ke ruangan Sya MunCit..Ini kisah hidup Sya, suka duka dalam mengejar impian,suka duka dalam persahabatan & percintaan..semoga hari kita sentiasa indah (^_^)

Tuesday, 14 August 2012

Hari Raya Bakal Menjelma




Hehe..tengok tajuk entry pun dah tahu kan..mesti lah nak cerita tentang persiapan raya :)
korang semua mcm mana ? dah settle baju raya? kasut raya? songkok raya? tudung raya? shawl raya? kuih raya? jalan raya?? ahahaha..semua pun nak raya kan...

Bila musim2 raya mcm nie, suasana kat kampung best sgt.. :) malam2 pasang lampu kelip2.. lepas tue pasang pelita. kat umah Sya pasang 20 bijik pelita jer kat halaman umah sebab lagi 10 bijik pelita dah rosak..huhu.. cantik sangat kalau malam2 pasang pelita. lepas berbuka mesti sibuk nak pergi pasang pelita, EXCITED wooo... Lepas tue siap2 pegi teraweh, balik teraweh makan lagi untk pusingan KEDUA..hehehe..

Sya raya tahun nie macam biasa jer setiap tahun cuma kali nie kakak Sya tak ada sebab dah kahwin, so nie first time sambut raya tanpa geng sekepala..huhu.. Raya tahun nie Sya buat kuih sorang-sorang jer ada laa dalam 8 jenis mcm tue.. (biskut nestum, biskut suji, tart nenas gulung, almond london, biskut arab, mazola, samperit, biskut batu karang ). tak laa sedap sgt mcm kat kedai tue.. tapi boleh tahan la! ( Ayah ckp sedap okey ). HAHAHAHA.. sila jelez sampai muntah..

Sebenarnya TERPAKSA  buat jugak kuih sebab Sya dah habeskan lebih kurang RM200 beli bahan2 buat kuih.. HAHAHA.. giler melampau kan. tapi tue lah.. masa nak beli tue, main ambik jer sesedap rasa. time nak bayar, padan muka..tapi takpe. big boss sponsor..hihihi..  So, bila dah big boss yg sponsor, NAK TAK NAK atau MAHU TAK MAHU kena laa buat kuih sampai jadi jugak tak kira hidup atau mati.. :) Alhamdulillah, berjaya jugak buat semua kuih dgn jayanya walaupun berpeluh-peluh dan ada kuih yang baru first time buat..

Semua mcm dah ready jer untuk raya.. cuma tinggal nak kemas-kemas umah supaya LEBIH kemas lagi lah lepas nie. lagipun kalau kemas awal2 buat penat jer nanti.. adik kesayanganku pasti akan buat sepah semula..geram betuul..!!

Tak sabar nak tunggu pagi raya, nak sembahyang raya, layan tetamu dtg rumah, pakai baju cantik2..KUTIP DUIT RAYA..hahahaha.. :P

Selamat membuat persiapan raya lah okey untuk kawan2 semua. mana yang tak ada baju raya tue, cepat2 pergi beli okey...sempat lagi nie. bukan apa..raya setahun sekali jer..eh silap..setahun 2 kali ( raya haji) hehehe.. :)) buat yang nak balik kampung berhari raya.. hati2 di jalan raya okey.. ingatlah org tersayang kat kampung yang menanti kepulangan anda..semoga selamat sampai ke destinasi...




awak..kite dah pandai buat biskut tart,
sedap tau.. awk tak payah laa beli mcm tahun lepas lagi,
tapi sayang, awk tak sempat rasa kuih saya buat.
semoga aidilfitri awak happening okey :)



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca..Sila Tinggalkan Komen Anda :)

No comments:

Post a Comment

Kindly drop your comment here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...