Assalamualaikum & selamat datang ke ruangan Sya MunCit..Ini kisah hidup Sya, suka duka dalam mengejar impian,suka duka dalam persahabatan & percintaan..semoga hari kita sentiasa indah (^_^)

Monday, 12 November 2012

Sesaat Bersama Mereka


11 November 2012
Hemm..hari nie Sya dah cuba satu benda baru dalam hidup Sya,
pada awalnya rasa berat hati nak join Modul 2 PBSM sebab ada dua test menanti pada esok hari.. 
memang merungut macam nak gila lah bila kena pergi dan kalau boleh memang tak nak pergi pun..
tapi memandangkan program nie wajib dan sememangnya Sya Ahli PBSM yang baik ( Perasan sikit ), join lah jugak program khidmat masyarakat nie.
first time sampai kat sana rasa macam nak balik!!
tempat apa nie??
macam menakutkan tengok ada kanak-kanak yang nakal sangat!!
owh..dalam hati dah terfikir macam mana nak handle ni???
silap2 budak2 nie yang jaga Sya =.='

Mula2 handle memang rasa pening kepala tengok diaorang degil sangat,
most of them quite naughty..
tapi ada jugak yang baik..yang duduk diam2..
ada jugak yang langsung tak boleh dikawal..
memang hyperactive gila!!
tapi, alhamdulillah..
Sya sekali pun tak rasa nak marah dengan perangai diaorang yang sangat degil..
entah lah..tapi I think i just like them the way they are..
sebab Sya tak pandang diaorang dengan pandangan 
"budak-budak kurang ajar"
sebab diaorang masih mentah..
banyak lagi proses kehidupan yang diaorang akan lalui,
dan pengalaman tu semua akan buat mereka lebih matang dalam melalui kehidupan..



Ada seorang adik nie, nama dia Hisyam..
dia budak first yang Sya tegur sebab Sya kena jaga dekat situ..
So, kenal lah siki-sikit..
benda yang Sya tak kan lupa, sebab dia cakap :

"akak cantik mcm akak Syam"

Okey, tersentuh...bukan sebab dia cakap Sya cantik TAPI sebab akak dia dah tak ada pun. Sya tak boleh nak tanya apa-apa yang lebih dan memang tak nak tanya pun sebab Sya takut tersalah tanya..tak sanggup nak buat adik yang sekecil tu sedih dengan soalan Sya..mungkin dia nampak Sya, dia rasa macam kakak dia sendiri. Manja budak nie.. sebab dia melekat dengan Sya dari awal.. bila kena pilih group pun dia melekat nak group Sya jugak walaupun kawan2 dia masuk group lain..sampai dah nak balik pun melekat dengan Sya.. bila dah nak balik, dia sedih..dia cakap..

"tak kan nak balik dah? cakap duduk sini sampai petang.."

Gambar sebelum balik..
sibuk suruh Sya amek gambar..huhu..
Aduhai..rasa berat hati lak nak tinggal dia kat situ. budak-budak di sini nakal mungkin sebab kurang kasih sayang dan perhatian.. mungkin ada penjaga yang akan jaga diaorang tapi bukan semua akan diberi perhatian yang lebih..sekadar cukup makan, pakai dan tempat tinggal..
kesian kan diaorang..mesti sentiasa rasa sunyi tanpa kehadiran family..
jadi kita yang masih ada family nie,
cubalah hargai family kita kan..sayang family kita sebab keluarga adalah satu anugerah buat kita.
tak semua orang mampu memiliki keluarga yang sempurna.
macam adik2 kat sini..diaorang dah tak ada siapa-siapa kat dunia nie..
diaorang sendirian..

Berebut nak masuk daam gambar..hehe..
..Semoga adik-adik kat sini tabah melalui hari-hari mendatang dan sentiasa dalam lindungan Rahmat ALLAH..

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca..Sila Tinggalkan Komen Anda :)

No comments:

Post a Comment

Kindly drop your comment here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...