Assalamualaikum & selamat datang ke ruangan Sya MunCit..Ini kisah hidup Sya, suka duka dalam mengejar impian,suka duka dalam persahabatan & percintaan..semoga hari kita sentiasa indah (^_^)

Monday, 31 December 2012

Selamat Jalan 2012

Waktu telah berlalu dengan seribu ceritera,
kisah suka bersulam duka,
pasti kan menjadi kenangan buat selamanya,
tak kan mungkin detik terindah kembali menjadi nyata,
yang ada cuma senyuman penuh bermakna,
kan tersimpan di dada mungkin hinggaku menutup mata,
tak kan juga episod duka lama menjadi nyata,
mungkin yang ada cumalah parut di dalam dada,
yang kan menjadi pengajaran paling berharga,
buat aku lebih tabah meniti dunia...

begitu pantas waktu berlalu,
terlalu sayang rasanya melangkah ke dunia baru,
walau ceritera tahun ini tak seindah yang di mahu,
sekurang-kurangnya ia mengajarku erti sebuah kehidupan,
agar sentiasa melangkah ke hadapan,
cuma satu pesanan dariku,
tiada salahnya bermimpi setinggi bintang,
kerana mungkin suatu saat ia kan jadi kenyataan,
tapi usahlah berharap setinggi gunung,
kerana bila terjatuh,
rasa sakit itu mungkin tak tertanggung...

| Sya Muncit |

SELAMAT TAHUN BARU 2013

Moga ada sinar baru dalam episod kehidupan

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca..Sila Tinggalkan Komen Anda :)

Friday, 28 December 2012

Moga Ada Sinar

Kadang mahu sahaja aku berlari,
berlari jauh dari realiti kehidupan ini,
namun bisik kata hati,
walau sekuat mana aku berlari,
tetap tak mampu menyembuh luka di hati...

kadang mahu sahaja aku khabarkan pada dunia,
bahawa hati ini begitu tersiksa,
jiwa ini begitu terluka,
dengan tajamnya kata-kata mereka,
dengan manisnya janji-janji yang penuh dusta...

Kadang mahu sahaja aku menyelam jauh ke dasar lautan,
untuk lenyapkan segala kekusutan,
untuk mencari sedikit kekuatan,
namun aku tahu tak kan mampu ia mengukir ketenangan,
bila aku tak mampu menerima sebenar kenyataan...

Terlalu sulit untuk aku coretkan,
apatah lagi mahu mengungkapkan,
hanya mampuku bersujud padaMu Tuhan,
 ku hadirkan diri dengan penuh rasa kehambaan,
moga ada sinar di hujung perjalanan...

| Sya Muncit |

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca..Sila Tinggalkan Komen Anda :)

Monday, 24 December 2012

Lawatan ke Zoo Negara

hye readers! hahaha *bajet macam ada readers je kan*
ahh..kisah pulak Sya.. biarlah ada ke tak ke.. tapi kalau ada tu thank you sebab sudi terjah blog yang hidup segan mati tak mahu nie..hahaha..
okey kali ni nak update pasal pengalaman pertama menjejakkan kaki di Zoo Negara..  *dah lama pergi tapi tak sempat nk update* busy laa konon..hihihi..

Pagi-pagi lagi dah dapat Call cakap suruh siap nak pergi zoo.. phewwww!! gila ke apa, dah laa baru bangun time tu, diulit mimpi indah lagi..haishhh..rasa nak marah pun ada jugak sebab kena rushing.. nak pilih baju lagi.hehehe. so, dengan keadaan separuh sedar, Sya pun pergilah mandi and bersiap-siap. tak sempat Bekpes kot! LAPAQQ..
Mula-mula sampai kat Zoo tak lah ramai sangat orang sebab parking masih banyak lagi. mungkin jugak sebab masih awal ataupun hari ni memang tak ramai pelawat. tapi nak cakap awal..cuaca dah panas dah pun.. terbakar kulit nie hah.. huhu..

Lepas bayar "entrance fees", dan dapat gelang yang "comel" sangat tu yang kena pakai kat tangan (time nie rasa cam sebijik haiwan yang kena tag kat dlm zoo, takut2 terlepas..hahaha ), kami pun masuk lah ikut pintu masuk utama tu.. hemm..time nie rasa teruja sangat2 :)
rasa macam lawatan sekolah pun ada..lawatan sambil belajar time sekolah rendah mcm ni lah kan..pergi zoo, pergi muzium, pergi tengok pameran.. dah besar2 ni jarang pulak nak pergi sebab faktor-faktor tertentu.

kebetulan masa pergi hari tu, public holiday so ada laa pertunjukkan haiwan kat situ. ada pertunjukan anjing laut kot yang sekor tue.. Sya bukan kenal sangat..maklumlah BUTA HAIWAN..hehehe.. tapi giler pandai menatang tu.. tapi kuat melantak.. 17kg ikan kalau tak silap dalam satu hari dia akan makan.. dia masukkan bola dalam jaring, lepas tu gosok2 perut dia dan tepuk tangan.. penonton kat situ memang asyik bersorak laa sebab teruja tengok. selain tu ada jugak pertunjukan burung..pegang kuaci, kemudian dia akan datang kat tangan kita dan kutip duit RM10.. hahaha..gila mata duitan burung nie!!



Lepas dah tengok show haiwan2 tu, kami pun jalan-jalan lah melawat haiwan apa yang ada kat dalam zoo negara ni.. banyak lah haiwan yang ada..seronok rasanya dapat tengok haiwan-haiwan yang macam2 jenis. paling Sya suka bila tengok ikan berenang-renang.. ada ikan yang besar punyerrr...hahaha.. paling Sya geli bila tengok ular..Sya takut..ada pulak time tu, diaorang letakkan ular sawa..so sapa nak pegang atau ambik gambar boleh laa.. huh! memang tak lah Sya nak pegang, sentuh pun geli..!!  banyak sangat haiwan kat sini, kalau tak orang tak panggil Zoo negara lah kan..kalau setakat ada monyet 2 ekor..hahaha..


 



Besar kan kura2 nie..berat sekor kura2 nie 100+ Kg taw tak..huhu..

Niat hati nak amek gambar dgn gajah ni tapi tak berani sebab dekat sangat..
kang gajah ni meroyan bila nampak Sya, mampos..hahaha..

Burung ni nama apa entah, dah lupa tapi jinak gila..
amek gambar depan dia jek ni tapi tak lari pun..

Singa tua.. hahaha.. tak cukup vitamin singa ni Sya tengok
sebab kurus jek..time kami tengok ni, dia boleh buang air besar..
tak senonoh!!

masuk taman rama2..teruja nak amek gambar kat sini
padahal buruk jek..hahaha

Si Kumbang dengan bunga Mawar.. *eh! hahaha


Kat belakang tu pun tak taw nama tapi cantik..
warna oren keemas-emasan gittu.. :)

Ini Badak Air
 Badak Air nie paling kelakar..masa kami masuk kat zoo, dia asyik berendam jek..tak timbul-timbul..
mula-mula ingat memang dia macam tu, tapi bila time nak balik dia tengah makan..lama laa kami perhatikan gelagat dia..tahu tak apa dia buat?? lepas makan jek kenyang2..terus masuk dalam air balik and berendam untuk tempoh masa yang lama..GILA PEMALAS.. hahaha.. so kita manusia ni siapa2 yang buruk perangai sangat asyik makan lepas tu tidor..boleh lah cakap macam badak air kan..hahaha *eh!! ( gurau jek )
Siamang, bergayut jek keja dia..
Nie masa dekat Ape Center


Nie lah ciptaan paling cantik kat Zoo Negara.. lalalalalala
nak muntah?? okey sila-sila.. tak kisah.. hahaha :P

Okey, dah lah sikit-sikit gambar.. tak larat nak letak semua..kalau nak tengok dengan lebih banyak,
jangan lupa melawat zoo negara ehh..nanti boleh bergambar dengan zirafah, rusa, burung, unta, harimau.. macam-macam lagi lah.. seronok sangat.
akhir kata,
please Visit Zoo Negara and you will not be dissapointed at all..
enjoy your holiday! :)

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca..Sila Tinggalkan Komen Anda :)

Thursday, 20 December 2012

20/12/2012


Kyra Punya ni:)

20/12/2012
tadaaaaa..!!
hari nie hari Sya bertunang!! Eh! tipu jek..kehkehkeh..
hari ni sebenarnya ada orang propose Sya jadik bakal isteri..
lalalalala..TIPU jugak :)
sebenarnya hari nie boleh consider sebagai special laa jugak..
okey..bukan agak special tapi MEMANG special ea..
hari ni besday si kembar. okey Sya taw mesti ramai yang cakap bila masa Sya ada kembar kan..
ahhh..peduli apa..yang penting dia memang kembar Sya..
asyik nak melekat jek..walaupun dah cuba dipisahkan oleh ramai orang..ngehhhh~~~

tapi yang tak best hari nie sebab tak boleh nak terjah bilik dia tengah2 malam sebab tertidor..
ni semua penangan 3 test dalam satu hari.. sebab tu lah jadi mcm nie..
mula2 bukan main semangat balut coklat untuk dia sebab nak kasi tepat jam 12.00 tengah malam..
excitednya!! tak sabar nak tunggu..nak gelak kat dia bila muka penuh bedak (niat jahat tu, nak gelak kat dia..hahahaha )
tup! tup!..
bila bukak je mata,
"eh,kenaa dah gelap semua nie??"
Sya tengok jam..
3.00 a.m
"What???!!!!"
gila sumpah kecewa sebab tak boleh nak mandikan dia dengan bedak..
nak tunggu tahun depan lambat lagi woooo..
mahu tak sedih..
time tu memang rasa nak buat kerja gila dengan terjah bilik dia jugak..
tapi bila fikir-fikir balik,
kang roomate2 dia terkejut pulak..
yelah..pukul 3 pagi nak ketuk2 pintu bilik..
haishhhh...

Kyra buat muka bengang dgn Sya sebab Sya gila kamera..hehehe :)

Kyra...
sorry sebab lambat wish.. :(
pukul 6 pagi baru boleh wish (dah lambat taw tak..!!)
hemm...nak cakap apa lagi ehh??
kyra hebat,
kyra baik,
kyra comel,
kyra sporting,
kyra hot...
hehehehe..semua pun boleh.. :)
semoga hari jadi kali nie membawa seribu kegembiraan buat kyra okey. semoga panjang umur, dimurahkan rezeki, dilimpahkan kasih sayang, mendapat keberkatan di sisiNYA..
terima kasih sebab dah jadi sahabat yang baik untuk Sya..
terima kasih sebab dah jadi sahabat yang memahami Sya,
sahabat yang selalu ada bila Sya ada benda nak cakap..
Sya sayang kyra sangat-sangat..
harap2 kita boleh bersahabat sampai ke syurga..
May ALLAH bless you dear :)

kembar..sama tak?? sama tak?? huhu
you are another year older and you haven't changed a bit. That's great because you are perfect just the way you are. Happy Birthday.

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca..Sila Tinggalkan Komen Anda :)

Thursday, 13 December 2012

Khilafku



Aku meniti titian dunia,
mengusap tangis setiap derai air mata,
mengubati hati dari setiap luka,
namun ternyata pedihnya tak mampu diungkap dengan kata-kata,
aku terlalu mahu melindungi dia,
kerana ternyata dia sudah ku anggap seperti keluarga,
aku terlalu takut hatinya terluka,
kerana itu aku bersuara,
namun ternyata hasrat hati ini disalah tafsir pula..

tapi tidak mengapa,
teruskanlah menyalahi diri ini,
kalau itu mampu meredakan sakit di hati,
mungkin ini pertama dan terakhir kali,
aku mahu menjaga hati insan yang aku sayangi,
bukan kerana aku tidak mahu peduli,
tapi hati ini jua menangis sendiri...

buatmu,
Maafkan aku, bila lidah ini terlalu lantang berkata-kata,
 bukan niatku membuatmu kecewa,
 cuma aku tak mahu engkau terluka...
Maafkan aku, bila bahasa ini terlalu kasar maknanya,
 bukan kerana aku sengaja,
 tapi perasaan sayang mengatasi segalanya..

| Sya Muncit |

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca..Sila Tinggalkan Komen Anda :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...