Assalamualaikum & selamat datang ke ruangan Sya MunCit..Ini kisah hidup Sya, suka duka dalam mengejar impian,suka duka dalam persahabatan & percintaan..semoga hari kita sentiasa indah (^_^)

Tuesday, 10 December 2013

Aku Sebutir Pasir


sedih, pedih, perit, terluka..
segalanya tak mampu aku gambarkan dengan kata-kata,

dalam perjalanan menuju destinasi cita-cita,
ternyata,
telah banyak hati-hati yang kecewa..

terlalu banyak dosa yang terpalit dalam diri ini,
terlalu banyak
hingga aku rasa ia mampu menyatukan langit dan bumi..
dan bila aku tersedar segala kesilapan diri,
harapanku adalah itu semua hanya mimpi..

sayang,
sungguh seribu kali sayang,
segala yang terjadi adalah realiti,
bukan fantasi, mahupun mimpi..

kain putih telah pun aku hitamkan,
bunga nan indah,
telah aku layukan,
dan tirai diri
telah aku londehkan..

saat segala yang terjadi
satu persatu melumatkan hati,
sungguh aku ingin bangun kembali,
aku ingin tegak berdiri,
walaupun aku hanya sebutir pasir yang sepi,
masih aku mahu menjadi permata yang berseri,
Ya ILLAHI..
jangan biarkan aku sendiri..


| Sya Muncit |


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca..Sila Tinggalkan Komen Anda :)

Tuesday, 5 November 2013

Back To Merbok

Jelajah Kecemerlangan Insan??
Apa tu? Apa??
Serius Sya tak tahu langsung pasal benda ni.. program apa?
untuk apa? dan buat apa?
tapi Sya cuma tertarik bila dengar nama tempat program itu akan berlangsung..
di mana?
UiTM Merbok tercinta!!
dan tanpa banyak tanya..Sya setuju nak join
walaupun sekadar memenuhkan tempat kosong yang ada untuk program ni.
tak terpilih? arghhhh...who cares?? janji dapat pergi..=P

Sepanjang perjalanan rasanya tak kering gusi asyik membahan sesama sendiri,
terutamanya Kak Ada yang ada jew idea nak buat lawak.
bila sampai jew kat Damai Park Resort,
terus mengimbau memori sangat..
kat sinilah tempat kami study Law 3 sama sama dulu,
tempat tengok mereka bahagia main air,
dan tempat terakhir jugak yang dilawati selama bergelar student kat situ.
dan tak sangka sangat dapat kembali ke tempat yang sama lagi
untuk berjumpa dengan orang yang sama :)
inilah takdir ALLAH kan..
berpisah di tempat yang sama dan berjumpa kembali di tempat yang sama
indahnya aturan DIA.
dan
Terima kasih Nurul Nadia Amran untuk segala perhatian :)
sayang Mek Ya sangat2..
walau kita tak selalu berhubung,
walau kita jarang berjumpa..
tapi moga ukhuwah ini tetap berkekalan selamanya..

bila jejakkan kaki di sana,
satu persatu memori macam terulang semula..
dewan sarjana..tempat first lecture yang Sya kena tanya..
luar dewan sarjana..tempat mula-mula kenal kyra..
bilik kuliah C1 tempat berlakon BEL jadik kakak tiri cinderella,
bilik kuliah Malinja..jalan yang selalu kteorang guna nak pergi kelas,
perpustakaan, pusat Islam, Kolej..
sebut pasal kolej teringat reen dgn nisa..
Ya ALLAH..rindunya..
rindu sangatsangat..
tak terungkap rasanya rasa rindu ni..
tak siapa mampu memahami..
hanya yang pernah alami akan merasai..


untuk program di sana,
masa pembahagian group,
Sya berdoa sangat supaya tak dapat satu group dengan mamat tu
sebab asyik nak lawan kutuk jew dengan dia.. HAHAHA
tapi sekali nama Sya betulbetul sekali dengan dia..
memang hampeh betul..
dia siap tersasul..
orang tanya nama dia apa, dia jwb "SYA"
HAHAHA..nampak tak kat situ?
sibuk nak membahan Sya sangat kan..




Masa perkenalkan diri,
paling best semua bahan Zira,
tak sangka zira akan buat macam tu..
Sya rasa kalau tengah minum air time tu memang bersembur air kat muka orang depan..
bangun dengan slumbernya,
then tarik2 baju sikit..pastu angkat dua2 tangan letak bawah mata..
"Macam sedeyhhh jewww"
( versi syasya mcm comel jeww)
HAHAHAHA..
memang la satu bilik kuliah tu gelak..
serius lawak weyhh.. :D



Yang kak Ada pulak
pegi cakap
"saye rindu mak ayah saye"
ingatkan versi sedih..
rupanya versi marah..
hahaha
failed Kak Ada.. FAILED sangat :p



Masa main game tembak-tembak..
( lupa nama game )
sumpah lawak..
rasa mcm mee hoon yang dimakan nak keluar balik..
kyra jalan dengan slumbernya nak tembak musuh,
then musuh dia lambat nak tembak dia.
boleh dia cakap
"eeee...cepatlaaaa" sambil letak balik pistol
hahahaha
menyerah diri untuk dibunuh rupanya.. :P



dan semua yang lain,
sara, ayuz, bella, liya,
dan semua yang terlibat main game mafia..
seronok sangat..
tak sangka pembunuh dengan penyelamat adalah jiran sebelah..
haahah
segala memori yang tercipta mesti Sya akan simpan serapat-rapatnya.
terima kasih kerana membuat hujung minggu Sya menjadi sangat bermakna.









 






mungkin Sya tak dapat nak ceritakan secara detail tentang perjalanan program
tapi percayalah..semua terasa indah dengan kehadiran mereka semua..
semua terasa mudah bila adanya mereka bersama.
mungkin sebelum ni masingmasing sibuk dengan hal sendiri tapi dengan adanya program macam ni, dapat jugak peluang untuk menghabiskan masa bersama-sama dan mengenali lagi antara satu sama lain.

kalau ditanya apa yang Sya dapat sepanjang program ni..
cuma satu jew yang Sya akan cakap..
Sya dapat
DIRI SYA SENDIRI.
insyaALLAH,
Sya tak kan lupakan diri sendiri lagi..



sebab Ustaz Hadi pesan :

"orang yang mencari kesempurnaan tak kan pernah bahagia,
lakukanlah kesilapan sebanyak mungkin,
tapi jangan lupa untuk betulkan kesilapan itu semula
kerana kita tak kan pernah belajar kalau kita tak melakukan kesilapan.."

Sir Helmi pulak cakap :

"kita kena belajar terima pandangan orang lain terhadap kita
kerana pandangan orang lain terhadap kita adalah
 jauh lebih baik daripada pandangan kita sendiri..
sebab kita hidup bermasyarakat bukan hidup sendiri..
stay positive dan persetankan apa yang orang kutuk asalkan ALLAH tahu kebenarannya "

Akhir kata,
maaf semuanya andai terlanjur bicara
hingga buat anda tak tidor lena,
mahupun menangis hingga kering air mata..
sesungguhnya yang baik itu datang dari ALLAH,
dan yang buruk itu datang dari kekurangan diri Sya sendiri..
salam sayang!


bye! bye!


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca..Sila Tinggalkan Komen Anda :)

Thursday, 24 October 2013

Dia


dia kata hanya aku yang ada,
dia kata hanya aku yang bertakhta dalam jiwa
dan
dia kata, cuma aku yang mengindahkan lagi dunia..
ya..itu kata dia...

bila bibir berbicara,
manisnya lebih daripada gula,
bahasanya lembut umpama sutera..

tolong,
jangan ucap cinta bila kau tak tahu
apa maknanya..
tolong,
jangan jangan bicara tentang setia,
bila kau terlebih dahulu mengkhianatinya..
dan tolong,
usah ungkapkan perasaan di jiwa,
bila selain aku adanya dia..

sembunyi?
ya..sembunyikanlah ia sedalam-dalamnya,
buanglah kenyataan sejauh-jauhnya,
tapi jangan kau lupa,
dengan kuasa Yang Esa,
kebenaran itu terlalu mudah terlihat depan mata..
aku takut kau tertunduk sembunyikan muka,
tapi tak tahu nak letak di mana..

sakit?
ya..aku sakit..
bukan di luar tapi di dalam..
kerana itu,
bibir aku tersenyum melihat permainanmu,
tapi di dalam,
ALLAH sahaja yang tahu..


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca..Sila Tinggalkan Komen Anda :)

Monday, 30 September 2013

Hari Itu




Hari itu hanya seperti harihari yang biasa,
terlalu biasa hingga tak nampak apa bezanya,
namun sebenarnya ada suatu berita,
yang ingin disampaikan untuk dia,
malah melalui kami semua telah ada tanda-tandanya..
namun acapkali kita sebagai manusia,
sukar sekali untuk peka,
walau hati kecil sedang berbicara,
ada sesuatu yang tak kena,

Ya ALLAH..
tabahkanlah hati dia..
kuatkanlah semangat keluarganya,
berikanlah mereka kesabaran dalam melalui setiap peristiwa,
Ya ALLAH..
peluklah mereka dengan kasih sayangmu,
jangan biarkan mereka dalam kesedihan yang panjang,
tiupkanlah ke dalam hati-hati mereka
bahawa sesungguhnya takdirmu itu adalah yang terindah
tanamkanlah dalam jiwa mereka
agar sentiasa tabah dan redha dengan segala ujian yang tiba..
tak sanggup rasanya memandang wajah mereka,
walau wajah tampak lebih tenang daripada biasa,
namun aku tahu
jauh di sudut hati mereka
terselindung perasaan sedih yang menggunung,
terselit duka yang amat dalam,
hati mereka tersayat pilu..

Ya ALLAH,
tempatkanlah arwah dalam kalangan orang yang beriman,
dalam kalangan orang-orang yang Engkau redhai
dan bukan dalam kalangan mereka yang Engkau murkai..
semoga desinasi akhirnya
adalah syurgaMu
Amin...

Al-fatihah..


P/s : salam takziah
be strong azira sayang
sya akan selalu ada 
we love you.

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca..Sila Tinggalkan Komen Anda :)

Wednesday, 25 September 2013

Hepi Besday September

Hari ni besday dia.
selamat hari lahir sahabat,
walau tangan kita tak berjabat,
atau pun pelukan kita bertambah erat,
namun ku doakan agar dikau sentiasa sihat,
dipenuhi dengan hidup yang penuh nikmat,
serta dikurniakan sahabat
juga rezeki yang bermanfaat.

P/s : i miss us.

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca..Sila Tinggalkan Komen Anda :)

Thursday, 19 September 2013

Lidah


Aku tahu kau punya rasa tersendiri,
aku juga tahu kau punya fikiran yang berbeza,
aku tahu kau bukan seperti aku,
dan satu yang harus kau tahu,
aku juga bukan seperti dirimu...
berbeza?
ya..itulah kita..
luaran mungkin nampak sama,
tapi dalamnya terselit berbagai ceritera..

-Salam Sayang-

'...Bila bercakap biarlah beradab, jangan sampai dianggap biadap... bila berbicara biarlah kena cara, jangan sampai ada yang berduka lara...bila berkata-kata biarlah ditapis dulu bahasanya, jangan sampai ada yang terluka...bila berjanji biarlah ditepati, jangan sampai ada yang berkecil hati...dan bila berteman biarlah berpanjangan, usah putus di tengah jalan...'

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca..Sila Tinggalkan Komen Anda :)

Thursday, 22 August 2013

Bungkusan Misteri

Hye Semua...!!
Beeee Dooo...Beee Dooo...!!!
saki baki cuti sedang dihabiskan dengan rutin harian yang biasa..
jaga kedai like a boss, makan makan makan dan makan, tidor tidor tidor tidor dan tidor lagiii, main game buat kek, buat rumah, buat donut, buat tak taw..#eh haha, bangun lambat lepas tu kena marah dengan mak, bergaduh dengan adik sebab berebut remote control..hoho..dan jugak ditinggalkan tanpa berita ..oppsss! *lebih pulak.. :P

Tapi pagi ni ada kiriman bungkusan misteri.. :O
nasib baik takda sakit jantung, kalau tak dah lama Sya "jalan"..
Ayah ketuk pintu bilik dan Sya dengan rasa malas pun bangun lah...
jeng! jengg! jengg!!! ayah hulur sekotak bungkusan..
soalan pertama Sya tanya
"Apa ni??"
ayah pun jawab :
"Mana ayah taww.."
eh..betul jugak kan..
dengan mata separa celik..tengok la kotak tu..
tenung lama-lama konon boleh scan tengok apa ada..puiii!! haha
Okey..bukak lah dengan rakus..
takda nama pengirim..nama Sya jek kat situ...
huhh..suspenn...


Sya pun keluar la bilik..takut pulak nak bukak sorangsorang..
tanya ayah lagi sekali,
"..siapa hantar ni..?"
ayah pun jawab..
"tak taww..ada beli apa-apa kot.."
hohoho..suspen2..mana Sya ada beli apaapa..
Sya pun bukak lah satu2...
bila bukak jew bungkusan tu..
eh2...kotak hadiahhh!!
yahooooo..!!! dapat hadiahhhhh :)
*jogetjoget
ermm..jap2..hari ni berapa hari bulan?
bukan harijadi Sya dah lama lepas kew??
*konfiusss...


Abang Sya cakap..
"bukak laa...ntahntah ada bom.."
choyyyyy mulut..hahaha..
tapi kotak dia ringan..
mak Sya cakap..
"anak bear lagi ka tu??"
tak taw la...
last-last keluar lah jugak barang "misteri" sangat tu..
hehehehehehe...

TADAAAAA..!!!!


dapat tiga ekor anak angkat..haha..
gila comel..
beeee dooo..!! beee dooo!!
dapat paaapoyyyyyy..!! 
siapa tak sukaaa :)
buat kawan Sya yang kasi hadiah ni..
thank you!
terima kasih!
syukran!
Arigato..!!
XieXie!!

Minnion!! :)

P/s : Alhamdulillah..
syukur masih ada sahabat yang
sentiasa membahagiakan :)
moga ALLAH berkati hidupnya selalu..

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca..Sila Tinggalkan Komen Anda :)

Monday, 12 August 2013

3 Benda paling Anoyying di Hari Raya..!!




Hye readers!!
*ceh perasan, padahal takde readers pun kan..
arghhh..Sya peduli apa.. KAH KAH KAH..

Bila hari raya menjelma selalunya semua benda hepi-hepi jer kan.. makan makanan yang beraneka jenis, makan sampai perot boncet.., dapat duit raya, saling maaf bermaafan..,jumpa kawan-kawan, jumpa saudara mara, jumpa kenalan-kenalan, jumpa mertua..*oppsss!! haha..tapi yelah, sebagai manusia biasa mcm Sya nie, kadang-kadang tak terlepas jugak lah rasa menyampah atau ANOYYING dengan sesuatu perkara tue. Meh sini nak kongsi benda apa yang buat Sya paling menyampah di hari raya.. Sya okey..bukan orang lain. personal view! *ceh..hhehe..
Jeng..! Jeng..! Jeng..!!

1- PAKAI CANTIK-CANTIK KENA CUCI PINGGAN
Huhuhu..serius menyampah nie.. bila lagi nak pakai cantik-cantik kalau bukan hari raya kan?? ( eh jap.. cantik kew??? tudung pun selempang jew..arghhhh persetankan itu semua.. ).. hari raya lah nak melaram banyak sikit pun kan. Pakai baju kebaya ala-ala ratu kebaya, dengan kain kembang payung, lengan baju kembang, siap ada manik-manik comel lagi..sekali kena basuh pinggan.. alahai... basah lengan baju tue nanti. yelah, nak buat mcm mana kan..kalau tak basuh pinggan, kang rumah Sya penuh dengan Pinggan lak sampai ke ruang tamu. selalu kalau hari raya pertama memang tak menang tangan jugak lah..mak Sya macam lipas kudung ke sini, ke sana layan tetamu..sebab ni lah hari raya perama selalu terKURUNG kat umah jek..tunggu tetamu datang.. Orang lain seronok jalan raya, tapi Sya kena cuci pinggan kat dapur..warghhhh... rasa macam nak pakai t-shirt jek!!

2-BARU NAK BEREHAT TIBA-TIBA ADA TETAMU
Hah, nie bukan nak cerita pasal tolak rezeki ke apa kan, yelah, tetamu tue kan rezeki dari ALLAH, kena terima dengan hati yang terbuka..jgn tak terbuka-buka mcm hati Sya nie.. tapi nie kisah benar..ala..korang jangan tipu lah..mesti korang penah rasa mcm nie jugak lah.. biasa lah bila hari raya, dari pagi sampai petang rumah Sya mesti ramai tetamu,.tak berhenti datang.. Alhamdulillah sebab meriah laa kan..walaupun Sya mcm nak tercabut tangan layan semua orang dan buat air..tapi bila dah nak dekat lewat malam, kita pun landing baik punya lah nak rehatkan badan jap..tiba2 "ASSALAMUALAIKUM...."
phewwwww..!! menyirap, mengOREN, mengHORLICKS habes darah.. rasa mcm nak cakap "PEGI BALIK SEKARANG".. KAH KAH KAH..gila jahat kan..
jangan macam tu.. "jemput masuk..jemput masuk" hihihi..

3-KARPET BARU
Ni bukan nak cerita menyampah kat karpet baru tapi nak cerita pasal lain. kadang-kadang bila ramai tetamu, kita dah hidang makanan dengan air kan..tiba-tiba pulak ada anak tetamu ker yg bagi tumpah tak kira lah makanan kew, air kew.... ishh..menyirap jew rasa. masa tue pulak terpaksa belagak macam tak ada apa2 berlaku, dengan slumber monyetnya cakap.. "eh, takpa2..nak buat macam mana nak tumpah..takpa boleh lap nanti" dengan senyuman yang tak lekang di bibir..*wahhh..gittu kau..... padahal dalam hati  " oiiii, habeslah karpet aku! " HAHAHA :).
hahaha..biasalah kemalangan boleh berlaku di mana-mana kan.. nak2 lagi bila ada anak kecik..memang benda-benda macam ni selalu berlaku.. jadi kita kenalah hati-hati taw.. kalau kita pergi rumah orang lain pun, confirm diaorang tak suka..betul kan?? kan?? kan?? *Baik mengaku!

Okeylah..saja ja nak merepek meraban...takda kena mengena dengan yang tengah makan atau tengah tidor okey..maklumlah tengah cuti..tak taw nak bua apa kot. dah macam nak gila pun ada jugak ni..akhir kata.. salam syawal untuk semua yang mengenali diri Sya.. semoga syawal kali ini memberi satu kenangan yang indah untuk dikenang..


..Dalam kita bemesra mungkin daku telah terkasar bahasa,
dalam kita bergurau mungkin telah diri ini terlanjur senda,
dalam daku berjanji mungkin ada yang belum dikota,
dan dalam berbicara mungkin lidah ini telah menyinggung rasa..
jadi di bulan indah lagi mulia, izinkan daku bersimpuh sila,
maaf dipohon ampun dipinta..selamat hari raya buat semua..
khas daripada Sya dan Keluarga :)

Beloved Family

New Family ..hehe..

Me and Hot Mama

Adam mengantuk..hehehehe..

Amazing people forever! :)

Big brothers!

Siblings :)

Lisa Surihani :P

adik Sya yg lagi besar drpd Sya! :D

Siti Nurhaliza.. :P

Nora Danish :D

Scha Al-Yahya :)

Konon feeling cam citer hindustan

Qisya + Abah

Riang ria aidilfitri..hehehe :)

Step Mother :D

Princess Nur Qisya Qistina 

Special Friend! :) thanks 4 coming!

P/s : Banyak gambar Sya?? eh, haruslah,
ni kan blog Sya.. :P


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca..Sila Tinggalkan Komen Anda :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...