Assalamualaikum & selamat datang ke ruangan Sya MunCit..Ini kisah hidup Sya, suka duka dalam mengejar impian,suka duka dalam persahabatan & percintaan..semoga hari kita sentiasa indah (^_^)

Wednesday, 17 July 2013

Ramadhan 2013


Hye semua..!! i'm back..!!! hehehehehe
telah sekian lama rasanya tak menjengah blog tersayang ni.. alahai, dah berhabuk rupanya.. fuuhh!! fuhh!! fuhhh!!!.. tiup sket...bagi bersih..hikhikhik... Okey, setelah berhempas pulas, bermati-matian, bersenggol-senggolan dan bercubit-cubitan dengan bersungguh-sungguh untuk final exam semester 3..akhirnya tamatlah jugak exam untuk semester 3 dan sekarang baru lah ada masa nak share something sebab jari ni dah gatal sangat nak menaip. :)

Nak cerita pengalaman 4 hari berpuasa di Shah Alam.. ( 4 hari tu LAMA okey..!! ). memandangkan ini adalah pertama kali sya berpuasa di Shah Alam..maksudnya jauh daripada family lah.. kalau dulu masa study kat Merbok, boleh BALIK RUMAH okey.. ni sebab jauh dan final exam..tak dapatlah nak balik. nak tak nak kena la puasa kat Shah Alam tanpa family terchenta.. uwarghhh.. :(
sedih memang sangat sedih.. bersahur makan Maggie..jangan tanya kenapa sebab orang yang duduk kolej, tak ada transport dan satu-satunya sumber makanan adalah dekat DC ( Dataran Cendekia ) aje yang faham kenapa Maggie?? ada orang cakap biasalah tu student.. makan maggie tu benda kecik. Okey FINE... kalau hari biasa takpa weyh.. ni waktu bersahur.. BERSAHUR kot... bangun pagi-pagi, masak air, letak maggie, letak perencah maggie dan dihidangkan bersama air mineral.. SEDAP sangat -.-'..  lebih menambah perisa sedap maggie tu bila online twitter ada org tweet :
 "mama masak sambal udang sahur hari ni"... 
"Ayam masak merah, ready for sahur..".. 
"Alhamdulillah, kenyang makan nasi dengan ikan 3 rasa hari ni"
serius rasa macam nak baling laptop kat bawah..meriahnya twitter dengan menu sahur kawan-kawan dan family diaorang..tak fikir kew mereka ada insan yang jauh di perantauan ni...bukan setakat ikan goreng.. nasi putih pun tak ada.. uwarghhhh.. T___T

Okey, tu baru bab bersahur... tak masuk lagi time berbuka puasa..lagi lah meriah updated menu daripada kawan-kawan..memang macam nak bakar jew laptop..bukan setakat baling lagi dah.. sungguh sangkaan bahawa berbuka puasa mungkin lebih meriah daripada di Merbok dulu meleset sama sekali. tahu tak kenapa? dulu kat Merbok at least ada bazar ramadhan yang ada macam-macam makanan dan kalau tak ada bazar pun, still ada dining yang menyediakan pelbagai jenis makanan..bukan setakat nasi jek. ni, kat Shah Alam tahu tak apa yang ada kat DC waktu nak beli juadah berbuka puasa?? Nasi goreng, Nasi Goreng, Nasi goreng, Nasi goreng.....ZZzzzzzzZzzz..!!  hari first nak beli juadah berbuka dengan Zira n Ijat, semua makanan habis dan satu-satunya pilihan yang ada hanyalah nasi goreng Kampung!.. makan nasi goreng bukan satu isu besar pun bagi Sya, tapi yang jadi sedih tu sebab nasi goreng KAMPUNG.. dah sah2 la pedas kan.. perot ni bukan tahan sangat pedas..kalau kat rumah boleh la, sebab Mak masak tak pedas sangat. nak tak nak, masa berbuka tu, menangis la jugak makan.. tak pasti sama ada hati ni yang sedih atau nasi tu terlalu pedas. besok harinya sakit perot! yeyy..terasa hebat sekali penangan nasi goreng kampung DC.. -.-'

Nasib baik la selalu telefon mak dan mak cakap suruh sabar dan belajar bersyukur sekurang-kurangnya ada jugak makanan untuk berbuka puasa sedangkan ada orang lain ada yang tak ada makanan dan berbuka pun dengan air paip jew. sedikit sebanyak pesanan tu sangat terkesan di hati dan membuatkan Sya berhenti merungut tentang makanan dan study untuk baki paper yang tinggal masa tu.

Benda yang paling best boleh pergi teraweh dengan kawan-kawan..ni lah peluang nak pergi sama-sama sebab tak tahu lagi tahun depan dapat tak lagi peluang macam ni sebab ada lah sorang kawan ni cakap, tahun depan dia nak pergi teraweh dengan suami pulak.. untunglah kan nak mendirikan masjid dah..hehehehehe :)
solat teraweh dekat Pusat Islam sangat meriah..alhamdulillah..
harap-harap dapat lagi peluang mcm ni tahun depan.

4 hari yang dilalui di Shah Alam terasa sangat lambat berlalu dengan rutin harian yang sama kecuali pada hari terakhir bersama kawan-kawan sebab dapat berbuka bersama yang tersayang di sana. sekurang-kurangnya ada sesuatu yang indah tentang ramadhan di Shah Alam. :)

And i'm now currently at home!!! yeyyy.. :)
walaupun dah seminggu lebih kita mula berpuasa, still nak wish jugak.. selamat berpuasa yer kawan-kawan ..
raya nanti jemputlah datang ke rumah..kehkehkeh ^_^

Imam Malik bin Anas menangis ketika hendak berbuka puasa. Ketika ditanya oleh muridnya, beliau berkata:
"Aku sedih melihat makanan yang banyak kerana terkenangkan Rasulullah s.a.w. Baginda berbuka dengan makanan yang sedikit tetapi amalannya banyak. Sedangkan aku berbuka dengan makanan yang banyak, tetapi amalanku cuma sedikit."


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca..Sila Tinggalkan Komen Anda :)

4 comments:

  1. ok la tu megi sahur, kita disini air kopi je, xpon air kosong je sahur... nasib badan, huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah..tapi kalau hari2 megi..nak muntah jugak rasanya..hehee :) yg penting,belajar bersyukurlah kan.

      Delete
  2. ijat tau sapa cakap macam tu "mama masak sambal udang sahur hari ni"... haha :D

    ReplyDelete

Kindly drop your comment here :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...